środa, 7 marca 2012

Baranek wielkanocny / Easter lamb






Przygotowanie:

  • Sprzęt: deska do krojenia, wyciskarka do czosnku, wykałaczka, kubeczek z wodą + pędzelek, nóż, folia do pieczenia bądź folia aluminiowa.
  • Masa solna: 1,5 filiżanki mąki tortowej, 0,5 filiżanki mąki ziemniaczanej, 1,5 filiżanki soli, woda, klej do tapet (opcjonalnie).
  • Instrukcja.
 1.  Lepimy z masy solnej kulkę, taką wielkości mandarynki.To będzie korpus barana. Całą kulkę delikatnie smarujemy pędzelkiem namoczonym w wodzie. Woda jest super klejem dla masy solnej.


 2. Za pomocą wyciskarki do czosnku przygotowujemy wełnę barana i przyklejamy ją do kulki.  Pokrywamy nią cały nasz korpus.



3. Następnie lepimy głowę barana, to taka elipsa. Zafarbowałam część masy solnej cynamonem, tak więc nie będę już głowy malować, będzie naturalna.



4. Smarujemy spód głowy wodą, następnie drugą końcówką pędzelka robimy 2 dziurki, tak, aby powstał nos.


 5. Wyciskamy trochę masy solnej przez wyciskarkę do czosnku, tak, aby nasz baran miał bujną grzywę :)


6. Następnie lepimy mały  wałeczek, który skręcamy w "ślimaczka". To będą rogi barana. Formujemy dwa takie ślimaczki i przyklejamy je do głowy baranka.




 7. Lepimy 2 małe kuleczki i przyklejamy je do głowy, to będą oczy.


 8. Dwie większe kulki przyklejamy z przodu i nożem delikatnie wyciskamy kreseczki, tak aby powstały kopytka.


Tak ulepionego baranka stawiamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika. Suszymy jakieś 2 h w temp. 60 stopni (piekarnik uchylony!). W przypadku piekarników gazowych suszą się znacznie szybciej. 
 
Mam nadzieję, że instrukcja w miarę zrozumiała. Jeśli macie pytania, chętnie odpowiem!

Pozdrowienia!

1 komentarz :

  1. od razu mi się przypomniały warsztaty :) mam jeszcze swojego barana :) muszę zrobić w tym roku i rozdać bliskim :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń